Meniu biografic

vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Toma Gherasimescu
  • 19 Ianuarie 1903
  • preot
  • 5 ani
  • Jilava, Aiud

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

În cursul detenției mele, în diferite închisori, am cunoscut preoți de diferite rituri, mai mult sau mai puțin cucernici, mai mult sau mai puțin cultivați; dar cea mai distinsă figură a clerului ortodox, într-o măsură martir, a fost preotul Toma Gherasimescu, doctor în teologie și profesor de religie la Școala Normală de băieți din Cernăuți.

Preotul Toma Gherasimescu din Bacău era şi el misionar unic. Mergea din sat în sat, din oraş în oraş. Stătea până lămurea problema. Avea maşina lui, tipografia lui, câţiva ucenici după el. El tipărea cărţi şi era uns şi pe barbă şi pe faţă cu cerneală. Eu eram foarte bun prieten cu el şi i-am luat şi în închisoare apărarea, că îl atacau greco-catolicii şi aşa l-am apărat de i-am pus la punct: "Acestui părinte nu sunteţi vrednici să-i legaţi cureaua sandalelor, voi, ăştia, patrupezii. Acesta este cel mai mare misionar pe care l-a dat Biserica Ortodoxă Română până la ora actuală, aici la noi. Până şi pe voi v-a furat şi v-a dus la Ortodoxie". Pe la Arad a făcut multă misiune printre greco-catolici.

(Pr. Dimitrie Bejan - Bucuriile suferinței. Evocări din trecut, Editura Cartea Moldovei, Chișinău, 1995, Vol. I, pag. 107)

Sihăstria ar trebui să facă ce a făcut un preot, aici, într-un sat la noi, Toma Gherasimescu. Era preot celibatar din judeţul Bacău.

- El era vestit în toată ţara.

- Cel mai bun misionar intern.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii