Dan Mihăilescu
  • 25 Aprilie 1926
  • București
  • student
  • 6 ani
  • Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Gherla, Aiud
  • 15 Februarie 1956
  • Aiud, Râpa Robilor

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Dan Mihăilescu, 30 de ani, în închisoare de 5 ani, inginer, bolnav de meningită bacilară - recidivă. Se îmbolnăvise în vara acelui an1 la Gherla, unde fusese supus unui tratament adecvat. Îi scăzuse febra, durerile, intrase oarecum pe drumul vindecării. Însă, înainte de a i se termina tratamentul, a fost transferat la Aiud, unde, cu toate că s-a anunțat a fi bolnav de meningită bacilară, în curs de tratament, a fost aruncat într-o celulă obișnuită, la regim de celulă. Cum era de așteptat, boala a recidivat și a fost adus la spital pe targă, în ultimele zvârcoliri.

Dan-Mihail N. MIHĂILESCU [...] Condamnat pe data de 1 Iulie 1952 la 20 de ani muncă silnică1 pentru dragostea de NEAM şi ŢARA: „Şi-n veci în inimile noastre Te vom iubi mai mult, mai tare! Prin codri verzi, spre zări albastre, Din ce în ce mai sus, mai mare! ..." ultima dorinţă a acestui român înfrăţit cu durerea Neamului său subjugat, de a i se săpa pe cruce aceste versuri personale, nu a putut fi încă îndeplinită.

Era noiembrie 1951. După terminarea anchetei am ajuns la Jilava și aici în celula nr. 12, prima la stânga din secția a II-a ”Secret””.

Aici l-am cunoscut pe Dănuț Mihăilescu. Fiind singurul din lotul meu în această celulă – conform obiceiului, înainte de proces, membrii unui lot erau dispersați, fiecare în altă celulă -, fiind încă uluit și speriat de anchetă (trecuse abia o lună de la arestare), căldura sufletească, sensibilitatea și delicatețea lui Dan și, poate, mai ales extraordinara lui bunătate l-au făcut să se apropie din primele zile de mine, oferindu-mi exact ceea ce îmi lipsea cel mai mult în acele clipe: prietenia bazată pe o încredere totală, acordată fără rezerve de la primul contact. [...]

Sfârșitului zguduitor, în nebunie, al medicului Costin Cazacu, i s-a alăturat, în conștiința mea, un alt sfârșit tragic, tot la Aiud, la 15 februarie 1956: al prietenului meu Dan Mihail N. Mihăilescu, absolvent de excepție al Facultății de Construcții, fost premiant de onoare al liceului ”Spiru Haret” – București, aflat în al șaselea an de detenție dintr-o condamnare de 20 de ani muncă silnică pentru ”crimă de uneltire contra ordinei sociale”, ordinea distrugătoare de valori umane a comunismului.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii