Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Pr. Sinesie Ioja
  • 23 Aprilie 1916
  • Neagra, Arad
  • preot
  • 10 ani
  • Arad, Timişoara, Târgu Ocna, Baia Sprie, Jilava, Văcăreşti
  • 03 August 1958

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Părintele Sinesie Ioja în arestIoja Sinesie s-a nascut la 23 aprilie 1916, în familia preotului Romul Ioja din comuna Neagra, judetul Arad. Clasele primare le-a urmat în localitatea natala, apoi pe cele gimnaziale la Brad, judetul Hunedoara, pe care le-a absolvit în anul 1933. Urmeaza apoi cursurile Academiei Teologice din Arad pe care le-a încheiat în anul 1942. Dupa casatorirea cu Eugenia Fruja, care i-a daruit doi copii, în acelasi an a fost hirotonit diacon, iar la 6 noiembrie a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Mare, judetul Arad. Dupa moartea tatalui sau, parintele Sinesie Ioja, îi urmeaza la parohiatul bisericii din localitatea Ranusa.

Într-o bună zi, cu noaptea în cap, se deschide cu zgomot uşa camerei şi ne anunţă să ne luăm bagajele şi să ieşim afară. Acum mă despart de copiii mei. Deşi îi pregătisem din timp pentru acest eveniment, totuşi ne-am despărţit tare greu.

Când popa Ioja Sinesie, de prin părțile Aradului, era întrebat, de colocatarii de pe priciuri, de ce a fost arestat, el răspundea, ca și cum ar fi vrut să se dezvinovățească:

- Păi, ce să fac, taică, dacă mă năpădiseră sectanții? Că eu nu știu teologhie d-asta domnească, precum sfinții părinți de deasupra mea!

Se referea la niște preoți catolici pe care îi considera sfinți fiindcă-i tot auzea vorbind despre teologie într-un fel din care el nu pricepea nimic. Și gradul lui de admirație era direct proporțional cu cel al neînțelegerii.

La Târgu Ocna am cunoscut pe părintele Ioja Sinesie. Era un preot de mir din Banat, care nu avea studii deosebite sau o cultură cu care să te impresioneze, dar era de o mare credință și avea un permanent duh de rugăciune. El a ajuns foarte repede la semnele care apar în cursul practicării rugăciunii inimii, cu căldura, cu durerea pe care o simți și cu flacăra care iese și alte lucruri pe care atunci nu le știam și pe care apoi le-am citit în Sbornic. Semne de care, cei de la Târgu Ocna, Gafencu, părintele Iscu, părintele Sinesie Ioja și Gheorghe Jimboiu vorbeau și pe care nu le știau din cărți, ci din rugăciunea lor permanentă.

Părintele Sinesie, ca preot, a mărturisit acolo pe mulți. A murit și el mai târziu, în altă închisoare.

(Pr. Mihai Lungeanu - Sfântul Închisorilor, de monah Moise Iorgovan, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2007, pag. 162)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii